Loading

Am uitat parola   |   Nu ai cont? Inscrie-te 

Prezentare Confidentialitate

Forum NaturaPlant

NaturaPlant.ro

Discuta si citeste acum despre produse naturiste, cure de slabire, celulita, ejaculare precoce,potenta,sani frumosi si despre multe alte afectiuni.
Acum este 22 Aug 2014, 14:45

Ora este UTC + 2 [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: retete culinare pentru bolnavii de ficat
MesajScris: 28 Sep 2008, 10:39 
Neconectat

Membru din: 31 Aug 2006, 01:00
Mesaje: 454
Am vazut ca foarte multe persoane sunt in situatia sotului meu, diferite afectiuni ale ficatului,de aceea m-am gandit ca ar fi bine sa avem o rubrica in care sa postam aceste retete dietetice, specifice bolilor hepatice
Nu trebuie sa uitam sau mai bine ar trebui sa subliniem, inca odata, alimentele interzise in regimul bolnavului de hepatita
Carne: de porc grasa, de oaie, de miel (contraindicatie relativa), gisca,
rata, vinat, afumaturi, conserve, slanina, creier, rinichi, peste gras.
Grasimi: toate, cu exceptia untului si uleiului rafinat, in cantitate de
maximum 40-50 d pe zi.
Oua: de rata, ochiuri prajite, omlete prajite, oua rascoapte, maioneza.
Brinzeturi: cascaval, brinzeturi fermentate.
Legume: fasole si mazare uscate, castraveti, varza sub alta forma decit
cruda, vinete, ceapa, usturoi, ridichi, hrean, ardei.
Fructe: nuci, alune, arahide, migdale.
Dulciuri: ciocolata, creme de unt, aluat cald sau dospit, cu mult unt,
cozonac, pateuri din foitaj, baclava, torturi cu crema, toate prjiturile
cu grasime, inghetata de alune, de ciocolata.
Condimente: piper, boaia de ardei, mustar, hrean, ardei iute.
Bauturi: toate bauturile alcoolice (tuica, vin, bere, lichior), cafea
naturala, cacao, sucuri fermentate.
Sunt interzise sosurile cu maioneza, cu rintas, condimente sau cu adaos de
zeama de oase.


Prepararea mincarurilor pentru bolnavii de ficat


Carnea , slaba, de vaca, vitel sau pasare, se foloseste fara zgirciuri sau
pielite, taiata bucati, felii sau tocata. Se prepara prin fierbere in apa
sau in aburi (asezata pe os strecuratoare intr-un vas cu apa sau in vase
speciale pentru fiert in aburi).
Fripturile se fierb inabusit, in apa sau ulei. Se pot rumeni usor in
cuptor, pentru obtinerea unui aspect apetisant, fara a prinde insa crusta.
La gratar, se prepara fara grasime.

Prepararea supelor pentru bolnavii de ficat


Supele se prepara cu zeama de zarzavat sau numai cu apa, fara ceapa sau
zarzavat prajit si fara oase. Supelor de zarzavat strecurate li se adauga
diferite paste fainoase, orez, gris, zdrente sau perisoare de carne.
Pentru vitaminizare li se adauga verdeata, suc de lamiie sau de rosii.
Supele-creme de zarzavat se prepara prin trecerea legumelor fierte prin
sita si subtierea pireului obtinut cu zeama in care a fiert zarzavatul. Se
adauga putin unt proaspat.
Borsurile se prepara numai cu legume sau cu carne, acrite cu bors si drese
cu smintina si se pot aromatiza cu marar, patrunjel, leustean sau tarhon
verde tocat. Se recomanda pentru borsuri si sucul de sfecla cruda, care se
adauga in momentul servirii.
Ciorbele se acresc cu zeama de lamiie, corcoduse verzi, zer, iaurt.
Pentru bolnavii de ficat sunt foarte recomandate si supele de fructe.
Acestea se prepara in general fierbind fructele in apa, dupa care le
indulcim si le dregem cu lapte amestecat cu putina faina.

Prepararea bauturilor in afectiuni ale ficatului


Ceaiurile de musetel, menta, sunatoare se prepara punind frunzele uscate
direct in apa clocotita. Se iau imediat de pe foc, se acopera vasul
respectiv si se lasa astfel 15 minute. Procedeul se numeste infuzare.

Laptele se poate consuma simplu, cu cafea de orz sau amestecat cu ceai ori
suc de fructe.

Sucurile de zarzavat, legume sau fructe se prepara din fructe sau legume
proaspete, bine spalate, date pe razatoare si apoi stoarse prin tifon.

Prepararea dulciurilor pentru bolnavii de ficat

Din categoria dulcurilor se recomanda compoturile, spumele, cremele de
fructe, gelatinele, prajiturile cu albus de ou si aluaturile uscate, cu
foarte putina grasime, cu brinza de vaci, fructe si marmelada.


Prepararea salatelor pentru bolnavii de ficat

Pentru bolnavii de ficat este indicata salata de cruditati cu putin ulei
si zeama de lamiie, salata de sfecla coapta sau fiarta, de fasole verde
fiarta.

Prepararea sosurilor pentru bolnavii de ficat

In dieta bolnavilor de ficat, sosurile vor avea in compozitie susuri de
legume sau fructe si se vor ingrosa cu lapte amestecat cu putina faina.
Uleiul se adauga in timpul fierberii, iar untul inainte de servire.



Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: retete 1,2,3,4,5
MesajScris: 28 Sep 2008, 10:45 
Neconectat

Membru din: 31 Aug 2006, 01:00
Mesaje: 454
1.-Bautura de fructe citrice
Ingrediente:

portocala (1), lamiie (1/2), apa (1 pahar), zahar/miere (1 1/2 lingura), de preferat mierea.

Mod de preparare:

Se dizolva zaharul in apa, apoi se amesteca cu sucul de lamiie si
feliile de portocala.

2.-Bors de dolvecei
Ingrediente:

dovlecei (2), rosie (1), bors (1/4 l), marar verde, sare, smintina (2
linguri), orez (1 lingurita).

Mod de preparare:

Dovleceii, curatati si taiati cuburi, se fierb in apa cu sare, impreuna
cu rosia curatata si orezul. Se adauga mararul si borsul. Se drege cu
smintina.

3.-Bors de loboda
Ingrediente:

loboda (2 legaturi), orez (1 lingurita), smintina (2 linguri), bors (1/4
l), sare, marar verde, leustean.

Mod de preparare:

Se curata loboda, se spala si se fierbe odata cu orezul, in apa cu sare.
Cind este aproape gata, se adauga borsul, leusteanul si mararul tocat.
Se drege cu smintina.

4.-
Bors de peste
Ingrediente:

stiuca sau lin (200 g), ardei gras (1/2), ceapa rasa (1/4), bors (1/4
l), rosie mare (1), sare, leustean, patrunjel.

Mod de preparare:

Se fierb ceapa, ardeiul si rosia, taiate, in apa cu sare si, cind sunt
gata, se adauga pestele, apoi leusteanul, patrunjelul si borsul.

5.-Budinca de gris
Ingrediente:

lapte (1 1/2 pahar), gris (2 linguri), zahar (1 lingura), ou (1), coaja
de lamiie, unt (5 g).

Mod de preparare:

Se fierbe grisul si se lasa sa se raceasca. Se amesteca apoi cu
galbenusul frecat cu zaharul, albusul batut spuma si coaja de lamiie
rasa. Se toarna in forma unsa cu unt si se fierbe la cuptor ca si
budinca de taitei.

6.-

Budinca de orez cu mere
Ingrediente:

coaja de lamiie, lapte (1 1/2 pahar), ou (1), unt (5 g), zahar (1
lingura), orez (2 linguri), mar (1).

Mod de preparare:

Orezul fiert se amesteca cu galbenusul, albusul batut spuma si coaja de
lamiie. Se aseaza in vasul uns cu unt, alternind feliile de mar, curatat
de coaja si simburi. Se fierbe ca si budinca de gris.



ASTEPT SI ALTE DOAMNE SA POSTEZE ASTFEL DE RETETE...


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: retete culinare pentru bolnavii de ficat
MesajScris: 28 Sep 2008, 11:23 
Neconectat

Membru din: 31 Aug 2006, 01:00
Mesaje: 454
Vrabioara la gratar
Ingrediente:

vrabioara (1), sare, ulei (1 lingurita), cimbru.

Mod de preparare:

Se bate vrabioara bine, pe o parte si pe cealalta, pentru a se zdrobi
fibrele tari. Se unge cu un strat subtire de ulei, se infasoara rulou si
se lasa la fezandat o zi in frigider. Inainte de a o frige gratar, se
inlatura untdelemnul cu un servetel de masa. Se frige pe gratarul incins
in prealabil, fara grasime. Cind este gata, se sareaza si se presara cu
cimbru.

Servire:

Se serveste cu diverse garnituri si o salata.


Vrabioara de vaca cu legume
Ingrediente:

vrabioara (150 g), ulei (15 ml), dovlecel (1), morcov (1/4), fasole
verde fiarta (1 lingura), cartof (1), suc de rosii (1 lingura), sare,
verdeata.

Mod de preparare:

Se fierbe vrabioara impreuna cu morcovul taiat felii, in putina apa si
sare, acoperit. Legumele, fierte separat si scuse, se pun peste carne,
apoi se toarna, deasupra uleiul, sucul de rosii, se presara verdeata si
se lasa la cuptor sa scada putin.

Taitei cu sunca
Ingrediente:

taitei de casa (80 g), sunca (1 felie), unt (10 g), sare.

Mod de preparare:

Se prepara taiteii ca si pentru taitei cu lapte, cu deosebirea ca se
taie fisii late de 1 cm, care se fierb, se scurg si se amesteca cu untul
si sunca(presata/praga) tocata.



Taitei cu lapte
Ingrediente:

faina (80 g), lapte (1 pahar), ou (1/2), sare.

Mod de preparare:

Din faina, ou si putina apa se prepara un aluat de o consistenta mai
tare, care se framinta bine pe planseta. Cind aluatul este neted si
nelipicios, se intinde o foaie subtire, care se lasa sa se zbirceasca.
Se ruleaza apoi foaia si se taie in fisii foarte subtiri. Se pot fierbe
direct in lapte sau in apa cu sare, dupa care se strecoare si se servesc
cu laptele.

Sufleu de peste
Ingrediente:

ou (1), peste (100 g), unt (2 lingurite), faina (2 lingurite), lapte (5
linguri), lamiie (2 felii), sare.

Mod de preparare:

Se spala pestele, se curata de pielita si de oase si se taie in bucati
mic. Din unt, faina si lapte se prepara, prin fierbere, un sos alb. Se
amesteca sosul, galbenusul, sare, zeama de lamiie, pestele si albusul
batut spuma. Se pune compozitia intr-o forma unsa cu putin unt si se
fierbe in cuptor la bain-marin, 40 de minute.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după: