Buna ziua,
am sa va raspund punctual si sper sa ma exprim mai clar
Doamna, la acest dignostic, este obligatoriu, (de fiecare data) se intampla sa se dezvolte tumori secundare pe creier, sub 0.5 mm, DUPA cele 10 sedinte? - eu m-am referit la faptul ca mama ta avea in momentul diagnosticului 2 meta pe creier ceea ce a presupus, a ridicat suspiciunea ca r mai putea fi si altele. ganditi-va ca atunci cand pleaca celule din tumora mama nu pleaca una, si nu pleaca doar o data. se desprind celule neoplazice care ajung in limfa sau in sange, si de aici la alte organe. organismul incearca sa le distruga dar unele dintre aceste celule vor rezista si acestea sunt cele in jurul carora se va forma metastaza sau tumora secundara, cum se numeste in termeni de specialitate. deci, era vorba de ceea ce s-a gasit inaite de inceperea radioterapiei. si nu este obligatoriu. fiecare organism raspunde individual. nu poti spune asta face asta, ala altceva. fiecare medic teoretic se bazeaza pe ceea ce citeste si invata continuu si pe experienta personala individuala sau de la cei pe langa care s-a format. s-au cu care colaborezi.
Acum suntem la a 3-a sedinta de radioterapie.
"ceea ce e prea mult." - la ce va referiti cu asta?

- m-am referit la faptul ca cele 21 zile cat trebuie sa astepti pana vine rezultatul de la anatomie patologica pot fi cam multe in unele situatii. timpul daca te preseaza, te face sa apelezi la alte scheme de tratament.
Nu stim daca are or nu ni s-a spus pana in momentul asta pleurezie-apa la plaman - daca avea, se vedea la CT sau radiografia cord-pulmon.
Dupa primele 4 sedinte de chimioterapie, ca am inteles ca sunt in seturi de 4, facem din nou un CT si daca reies sau nu alte tumori mai mari de 0.5 mai putem face din nou radioterapie preventiva, apoi sa continuam cu alte sedinte de chioterapie? - terapia se face de catre oncologul curant. el este cel care decide ce trebuie sa faca. nu incercati sa fortati oncologul sa faca ceva numai ptr ca sunteti acum bulversati de diagnosticul asta.
Din cate stiti si recomadati, cam ce tip de regim alimentar ar trebui impus..? - aici, parerile sunt impartite: unii au trecut pe un regim strict (legume, fructe, sucuri, preparate cat mai putin preparate termic), altii nu. oricum se impun cateva reguli si anume consumul de lichide cel putin 2-3 litri/zi pentru a elimina substantele toxice determinate de citostatice/radioterapie. alimentele bogate in vitamine si minerale, in special cele acre contin vitamina A, C, E, seleniu, zinc, calciu magneziu.
iar regimul nu trebuie impus. pacientul este cel care trebuie sa-si stabileasca modul in care isi va organiza "stategia de aparare". daca ii impui ceva din afara, s-ar putea sa nu obtii rezultatul scontat. trebuie sa faca ceea ce considera, sa se informeze, sa stie cat mai multe despre boala, despre terapii, despre oamenii care au aceeasi boala. asta poate sa sustina moralul. tatal meu a cunoscut la oncologie persoane care aveau cancer pulmonar de 6 ani, carora dupa terapie tumora s-a remis si nu s-a mai refacut. si asta la ajutat sa treaca peste momentele dificile. acest diagnostic te bulverseaza. stim cu toti, cunoastem persoane, care au avut cancer si ce s-a intamplat cu ele si de aceia suntem inspaimantati. dar sunt si persoane care au supravietuit, asa cum povesteste cineva mai sus pe forum. am si eu o persoana foarte apropiata, care acum 4 ani a fost diagnosticata cu tumora de col uterin in stadiul avansat, neeoperabil, care dupa radioterapie 25 sedinte si 4 cure de citostatice, si dupa ce a mers la alt medic ginecolog, ca cel care o trata nu vroia s-o opereze, nu s-a mai gasit tumora, era atrofiat colul uterin si uterul. si are 3 ani de la operatie si e ok. nu a tinut regim prea sever, a mai consumat sucuri cand facea citostatice, dar dupa operatie nu mai tine nici un regim. deci, totul depinde de organismul fiecaruia.
Va multumesc din suflet pentru atentia acordata!!![/quote]